Plak Satın Almak İçin Doğru Adrestesiniz

Binlerce yerli ve yabancı plak, 12 taksit imkanı, 2,000.00 TL ve üzeri Türkiye teslimatlı siparişlerde kargo bedava.

Plakları özel kutularda gönderiyoruz. Daha fazla bilgi için tıklayınız.

Sitemizde satışı yapılmakta olan tüm ürünler orijinal ambalajında sıfır ürünlerdir.
Eddie Higgins: Again - Plak
2 LP
4,000.00 TL
Kenny Barron: Minor Blues - Plak
1 LP
2,210.00 TL
Nicki Parrott: Moon River - Plak
2 LP
4,000.00 TL
My Funny Valentine - Plak
2 LP
4,000.00 TL
Archie Shepp: Deja Vu - Plak
2 LP
4,000.00 TL
Louis Tomlinson: Walls - Plak
1 LP
1,050.00 TL
Metallica: Reload - Plak
2 LP
1,782.00 TL
Barış Manço, Les Mistigris: Kızılcıklar Oldu mu - Single Plak
1 Single Plak 12''
390.00 TL
Tyler, The Creator: Igor - Plak
1 LP
1,190.00 TL
Louis Tomlinson: Faith In The Future - Plak
1 LP
800.00 TL
640.00 TL
Arctic Monkeys: The Car - Plak
1 LP
1,100.00 TL
Harry Styles: Fine Line - Plak
2 LP
1,620.00 TL
Fazıl Say: Gershwin - Plak
1 LP
750.00 TL

Plak Satın Alma Rehberi


Plak satın almak başlangıçta biraz karışık görünebilir ama aslında o kadar da karışık değil, size yardımcı olacak bazı bilgileri bu sayfada bulabilirsiniz. Pikap ya da diğer adıyla plakçalar satın almak ile ilgili bilgiler bu sayfada yer almıyor, onu ayrı bir konu olarak değerlendirmek lazım.


Plak nedir?


Plak için teknik bir tanımlama yapacak olursak, her iki yüzünde de analog bir ses kaydı bulunan termoplastik malzemeden yapılmış disktir diyebiliriz.

1877'de Thomas Edison, üzerinde ince bir kalay levha bulunan silindiri çevirerek, çelik iğne ile bir çocuk şarkısı olan “Mary had a little lamb / Mary'nin küçük bir kuzusu var”ı kayıt eder. Bu aygıtın adı Fonograf. Fonograf, kayıt edilmiş sesi tekrar seslendirebilen ilk aygıt. Sesin kayıt edildiği silindire ise Türkçe'de kovan deniliyor. Kovanlarının ilginç bir özelliği çoğaltılamıyor oluşu idi, yani her bir kovan için tekrar kayıt yapılması gerekiyordu.

Edison'un kayıt medyası olan silindire karşılık 1880'lerin sonlarına doğru Emile Berliner tarafından icat edilen gramofon'un medyası ise disk şeklinde idi. Bu disklere Türkçe'de taş plak diyoruz. Taş plaklar zamanla kovanların yerini aldı ama bu o kadar da hızlı ve kolay olmadı.

Türkiye'de kurulan ilk plak fabrikası ve stüdyosu olan Orfeon Records 1912'de Alman Blumenthal ailesi tarafından kuruldu. Bu fabrika çok önemli kayıtlar gerçekleştirdi. Bu kayıtlar Türk taş plaklarının hatırı sayılır bir kısmını oluşturdu. En önemli sanatçılar icralarıyla bu koleksiyonlarda yer aldılar. Türkiye'deki ilk taş plak kayıtlarından bir kısmı Türk Müziği'nin efsanevi virtüözü Tanburi Cemil Bey'e aittir.

1948 yılında ABD'li Columbia firması, LP (Long-Play) yani Türkçe'deki adıyla Uzunçalar'ı icat etti. Taş plaklar hem çok kolay kırılıyorlardı hem de kısa kayıt (yaklaşık 5 dakika) yapabiliyorlardı. LP plaklar ise plastik malzemeden yapıldığı için daha dayanıklı idi ve tek yüzüne 20 dakikadan fazla kayıt yapılabiliyordu. LP'ler 30 cm. çapında ve dakikada 33 1/3 devirdir.

Yine 1948 yılında da ABD'li RCA firması bugün 45'lik dediğimiz 17.5 cm çapında ve dakikada 45 devir olan plakları geliştirdi.

Bu ilk dönem monofonik (mono) plaklardan sonra 1958'de aynı iz üzerine kaydedilmiş iki farklı ses kaynağı olan stereofonik (stereo) plaklar ortaya çıktı. Stereo plakların ortaya çıkışıyla, plak sanayisinde büyük bir atılım gerçekleştirilmiştir.

Plaklar kaset teknolojisinin ortaya çıkışıyla yavaş yavaş popülaritesini kaybetti. Sesleri dijital olarak barındıran CD'lerin ortaya çıkması ile kasetler de zamanla gözden düştü. Fakat 2000'li yıllardan itibaren plaklara ilgi tekrar artmaya başladı, 2005 yılında Amerika'da 900bin adet plak satılmasına karşın, plak satışları 10 yıldır kesintisiz şekilde artış göstererek 2015 yılında 11.9 milyon adede ulaşmıştır.


Plak türleri nelerdir?


Çok kısaca üç tür plak vardır:

  • LP (Long-Play / Uzunçalar)

    33 1/3 devirlik plaklardır. Yani plak pikabın içinde dakikada 33 1/3 devir döner.

  • 45'lik

    45 devirlik plak türüdür. Yani plak pikabın içinde dakikada 45 devir döner. Bunlar iki türlüdür. Birincisi eskiden alışık olduğumuz küçük boyutlu (7’’) plaklardır. Bir de 12’’ 45’lik plaklar vardır ki bunlar daha yüksek ses kalitesine sahip masteringi ve kesimi özel olarak yapılmış plaklardır. Bu 12’’ 45 devirli plaklarda amaç, plak üzerindeki oyukların daha yaygın (uzun) bir alana daha fazla ayrıntı verebilecek şekilde kesilmesi ve dolayısıyla daha kaliteli sese ulaşılmasıdır.

  • Taş plak

    78.26 devirlik en eski plak türüdür, sadece 4 dakika civarında ses kayıdı içerir, çok kırılgandır. Sadece gramofonlarda çalar. Günümüzde üretilen plakçalarların hiç biri taş plak çalmaz. Ve tabi hatırlatmakta fayda var, gramofonlar sadece taş plak çalar, günümüzde üretilen hiç bir plağı çalmazlar. Yani sitemizde ve mağazamızda satılan hiç bir plak gramofonda çalmaz.


180 gr. ya da 200 gr. plak nedir?


Günümüzde üretilen plakların çoğunluğu yaklaşık 125-150 gramdır. 180 gram ya da daha üzeri gramajda olan plaklar daha kaliteli plaklar olarak kabul edilirler. Eğilme, yamulma ve buna benzer fiziksel etkilere karşı daha güçlü ve dayanıklıdırlar. Aynı zamanda, plak üzerindeki sesi duymamıza yarayan izlerin 180-200 gram plaklarda daha derin kesilebilmesinin ses kalitesini de olumlu yönde etkilediği söylenmektedir. Bu fikrin karşıt görüşleri olduğunu da belirtmekte fayda var ve biz her zaman olduğu gibi kendi kulağınıza güvenin diyoruz.


Plak nereden alınır?


Bize soracak olursanız plak iki yerden alınır:

1. Opus3a.com

  • Türkiye'nin tamamına gönderim yapıyoruz, üstelik 2,000.00 TL ve üzerindeki Türkiye teslimatlı siparişlerde kargo bedava,
  • 7/24 açık,
  • Güvenli bir alışveriş altyapımız var,
  • Stoktan hızlı teslimat yapıyoruz, çoğu siparişi 24 saat içerisinde kargoya veriyoruz,
  • Kredi kartı, banka kartı, havale ve EFT ile ödeme kabul ediyoruz,
  • 12 taksite kadar taksit imkanı sunuyoruz,
  • Aradığınızı kolay bulabilirsiniz,
  • Çok sayıda albümün örnek kayıtlarını web sitemiz üzerinden dinleyebilirsiniz,
  • Albümlerin müzik türlerine göre sınıflandırmasında sektörde en iyisiyiz diyebiliriz, müzik türleri için tıklayınız,
  • Arayıp da bulamadığınız plakları bize sorabilirsiniz. İletişim bilgilerimiz için tıklayınız..
Plaklar burada. 180 gr. plaklar burada. 200 gr. plaklar burada.

2. Opus3a İstanbul-Cihangir Mağazası

Plak satan yerler arasında özel bir konuma sahip olan mağazamız 2010 yılından bugüne hizmet veriyor.

  • Haftanın her günü 11:00-19:00 saatlerinde açık
  • 200 metrekarelik mağazada 20.000 adede yakın plak, cd ve dvd'yi dokunarak inceleme imkanı
  • Müzik ile ilgili arayışlarınızda size birebir yardımcı olan personel
Adres bilgileri burada.





Opus3a Plakları Nasıl Gönderiyor?


Web sitemizden satın almış olduğunuz tüm plaklar (adet gözetmeksizin) özel olarak hazırlattığımız plak kutuları içerisine konularak kargo firmasına teslim edilmektedir. Opus3a plak kutularının özelliği, her iki geniş yüzeyinde çift kat karton kullanılmış olması ve köşelerinde yer alan fazladan çıkıntılardır. Çift kat karton bu yüzeylere gelebilecek darbeleri karşılarken, köşelerde yer alan fazladan çıkınlar ise çok hassas olan plak köşeleri için fazladan koruma sağlar. Böylelikle bu kutulara koyarak gönderdiğimiz plaklarınız size daha güvenli bir şekilde, kırılmadan ve zarar görmeden ulaşır.